Resultaten borgen tijdens PAVEx-velddag Vierlingsbeek

Jaarlijks komen de boeren, beleidsmakers en onderzoekers betrokken bij PAVEx - pilots samenwerking akkerbouw en veehouderij in kringlooplandbouw - samen tijdens de velddag. Woensdag 12 juni was de vierde en laatste velddag. PAVEx stopt eind 2024.


Dit keer bezocht de PAVEx-karavaan het experimenteergebied de Peel, was AgroProeftuin de Peel de organisator en akkerbouwer Jos van Kempen in Vierlingsbeek de gastheer.
Centraal stond de vraag: hoe zorgen we dat de impact de PAVEx-boerenpilots zo groot mogelijk is en dat resultaten breed worden gedeeld? 'Een volgend project hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden.'

Opschalen
In de vijf door het ministerie van LNV aangewezen experimenteergebieden werkt Wageningen University & Research aan optimalisering en vernieuwende vormen van samenwerking in akkerbouw en veehouderij. Het project omvat zes verschillende pilots. Twee daarvan liggen in het experimenteergebied de Peel waar AgroProeftuin de Peel de kartrekker is.
Doel van het landelijke PAVEx-project is blootleggen van gewenste aanpassing in wet- en regelgeving en het ontwikkelen van opschaalbare werkwijzen in de praktijk. Het moet substantieel bijdragen aan het sluiten van kringlopen of op kleinere schaal inrichten van agrarische kringlopen.

PAVEx in de Peel
In het werkgebied van AgroProeftuin zijn akkerbouwer Bart Peters (St Anthonis) en melkveehouders Teun en Harm Wientjes (Oploo) al meerdere jaren bezig in nauwe samenwerking de kringlopen op hun bedrijven te sluiten. Waarbij structurele nitraatmetingen in bodem en water, meekijken in elkaars landbouwpraktijk en elkaar iets gunnen onmisbare onderdelen zijn.  

Regeneratieve landbouw
In 2023 zijn ook akkerbouwers Jos van Kempen (Vierlingsbeek) en Eric van Gorp (Rijkevoort) aangesloten met het bedrijfssysteem regeneratieve landbouw, waar het - op een structurele en natuurlijke manier - versterken van de bodemkwaliteit centraal staat.   

Waardevolle leerpunten
Tijdens de velddag in Vierlingsbeek waren alle boerenpilots vertegenwoordigd, evenals de betrokken onderzoekers van Wageningen UR en de verantwoordelijken bij het ministerie van LNV, waaronder Louke Koopmans. "De ontwikkelde wijze van samenwerken tussen akkerbouwers en melkveehouders op bedrijfsniveau is heel waardevol en zorgt voor het effectief en praktisch sluiten van kringlopen. Dit willen we als LNV in ieder geval in vervolgprojecten meenemen. Verder is van belang dat we het werken met slimme bouwplannen op basis van nitraatmetingen en nitraatresidu-getallen leidt tot minder nitraatuitspoeling. Met hulp van teeltadviseurs komt deze manier van werken beschikbaar voor meer agrarische bedrijven."   

 

 

12 juni 2024 organiseerde Wageningen University & Research samen met AgroProeftuin de Peel de laatste PAVEx-velddag in Vierlingsbeek. Hoe kunnen we de resultaten zo borgen dat meer boeren met de kennis aan de slag kunnen?