Bokashi zorgt bij gemeenten en agrarische sector voor win-winsituatie

Circulariteit staat bij de gemeenten Meierijstad en Land van Cuijk hoog op de agenda. Zeker ook op het vlak van hun groenstromen. Deze willen ze volledig circulair gebruiken binnen het eigen openbaar groen. Daarvoor passen ze bokashi toe. Peter van Iperen, innovatiemanager bij AgroProeftuin de Peel, helpt beide gemeenten met de gezamenlijke aanpak van pilots, de verdere uitrol en implementatie.


Het nuttig gebruiken van groene reststromen is een opgave waarvoor Meierijstad en Land van Cuijk staan. In het bestuurlijk convenant staat als doel: aan het einde van de periode 2030-2050 is er geen sprake meer van (rest)afval en verspilling, maar komen alle materialen uit gezonde kringlopen, waarin ze ook terugkeren. De eerste pilots lopen, op lokaal en landelijk niveau. De effecten van Bokashi komen zo de komende jaren nauwkeurig in beeld.

Bokashi
Bokashi is het Japanse woord voor ‘goed gefermenteerd organisch materiaal’. Het verbetert en stimuleert het bodemleven, waardoor onder meer humusvorming ontstaat (of verbetert) en daardoor het vochthoudend vermogen toeneemt.

Kennisuitwisseling
Beide gemeenten gaan met vereende krachten op zoek naar een eenduidige toepassing van Bokashi voor hun gebied. Daarbij komt landbouwkennis en -ervaring van AgroProeftuin de Peel goed van pas. 

Win-win
Het verbinden van de gemeenten en landbouwbedrijven levert nog meer winst op. Bokashi is een methode die de gewenste circulariteit op het vlak van groenstromen vormgeeft. Omdat de gemeenten niet alle eigen groenstromen kunnen plaatsen, is - los van de al aanwezige kennis - de hulp van de landbouw ook vanuit dit oogpunt nodig. De landbouw heeft de grondstof ook nodig om de agrarische bodems te verbeteren. Een samenwerking dus die tot een win-winsituatie leidt.

 

Meer informatie over dit project? Stuur een mail naar Peter van Iperen: p.vaniperen@agrifoodcapital.nl.

 

bokashi.JPG