Proeflocatie 2024: Luizenbestrijding via bloemenplots in aardappelteelt 

Het vergroten van de biodiversiteit inzetten voor gewasbescherming. Met de aanleg van andere soorten bloemenstroken (bankerfields-plots) in de aardappelen verwacht akkerbouwer Ron Peters de natuurlijke luizenbestrijding te optimaliseren. Dit jaar onderzoekt hij waar de natuurlijke vijanden van de luizen zich het beste vestigen: in de bloemenstroken op de spuitsporen of bloemenplots in het veld?

 

Als vervolg op eerdere proeven onderzoekt Peters of met een andere verdeling van de bankerfields in de aardappelen het gebruik van insecticiden kan worden verminderd.


Het idee van bankerfields is dat de bloemenstroken de natuurlijke vijanden van luizen, zoals sluipwespen en lieveheersbeestjes, aantrekken. Zodra in de zomer het aardappelgewas aantrekkelijk voor de luizen wordt, maait Peters de bankerfields. Daardoor trekken de natuurlijke vijanden het aardappelgewas in waardoor de bestrijding van luizen en de larven van de coloradokever op gang komt. 

Belangrijkste voordelen van het gebruik van bankerfields zijn:

  • Besparing op insecticide en dus minder milieubelasting en minder kosten voor chemische gewasbescherming
  • Meer biodiversiteit door meer diversiteit in planten, insecten en overige dieren.

 

Vragen ondernemer

  • Vinden insecten hun weg naar losse, verspreid liggende ‘bankerfields-plots’ in het veld beter dan bankerfields in de spuitsporen?
  • Komen er meer natuurlijke vijanden in beeld?
  • Wat is het effect op de biodiversiteit?

 

Header_aardappel met bankerfields_2.jpg
 

Bijzonderheden

 

Foto's 

bankerfields in aardappelen.jpeg  aardappelen poten.jpeg

Krant Ron Peters