Proeflocatie 2024: Maisteelt met gevitaliseerde mest en compostthee

Akkerbouwer Jos van Kempen en melkveehouder Joris Ingenbleek hebben een gezamenlijke proef met de regeneratieve teelt van mais. Doel is om de plantweerbaarheid te verhogen door het toedienen van compostthee en gevitaliseerde mest. Daarmee wordt de stikstofuitspoeling verminderd en het bodemleven gestimuleerd. 

 

Vragen ondernemers

  • Kunnen we met de eerste stappen van het toepassen van regeneratieve landbouw de bodemkwaliteit verbeteren?
  • Welk opvolgende effect leveren de vervolgstappen (winterhard multimengsel groenbemester), in het voorjaar 2025 onderwerken mbv oppervlaktevertering op bodemkwaliteit en bodemleven


Op perceel 14 en 15 worden gezamenlijk stappen gezet naar regeneratieve landbouw. Onder andere door het stimuleren van het bodemleven via fermenten en biostimulanten. De vier hectare wordt in vier stroken verdeeld. De twee buitenste maisstroken worden gangbaar behandeld. De twee middelste maisstroken regeneratief.

Teelten met compostthee
Door toepassing van compostthee (methode regeneratieve landbouw) wordt het bodemleven gestimuleerd en zorgen we dat het wortelstelsel van de plant beter wordt ontwikkeld. Hierdoor zou een weerbaarder gewas moeten ontstaan, die met minder (kunstmest) input minimaal even goed of zelfs beter presteert als een gangbaar geteeld gewas. Vraag is wel of de plant ook weerbaarder is bij ziektedruk.
 

Gevitaliseerde mest
Om de stikstof in de runderdrijfmest te binden wordt koolstof, steenmeel, conserverende bacteriën en andere hulpstoffen in de mestopslag van het melkveebedrijf bijgemengd. Door deze toevoeging stopt de degeneratie (afbraak van o.a. eiwitten naar o.a. ammoniak) van de drijfmest en zetten de conserverende bacteriën de mest om in biologische stabiele mest (regenereren – opbouwen). Er ontstaat zo meer bodembruikbare stikstof, zodat minder kunstmest nodig is en de stikstofuitspoeling vermindert.

 

Maarten Vijfeiken uitleg regeneratief.jpeg

 

Bijzonderheden

Thema: Bodem- en waterkwaliteit
Aanvrager: Jos van Kempen en Joris Ingenbleek
In samenwerking met: Martijn van Vijfeiken (Vitaland Advies), Bij de oorsprong
Financiering: grond beschikbaar gesteld door AgroProeftuin de Peel
Looptijd: 2024
Locatie: proeflocatie Zeeland