Proeflocatie 2024: Weerbare, gezonde mais met bodemmicrobioom

Varkenshouder John Melis wil aantonen dat het mogelijk is zonder chemie weerbare en gezonde mais te telen. Hij richt zich op het optimaliseren van de biologische processen in de bodem. Verwachte uitkomst is dat de mais geteeld wordt met minimale input. Hij streeft naar mais met maximaal rendement, van de beste kwaliteit en met de laagste milieubelasting. 

 

Vragen ondernemer

  • Kunnen we met het microbioom de balans in de bodem herstellen om zo weerbare en gezonde mais te telen?
  • Wanneer zijn de eerste effecten meetbaar?

 

Microbioom voeden
Op het perceel stond in 2023 Landsberger Gemenge, dit is Italiaans raaigras met klaver en wikke. Dit mengsel heeft een goede verhouding. Dat resulteert in stikstofbinding en vastlegging van koolstof in de bodem. Daarmee wordt het toegevoegde bodemmicrobioom gevoegd.

Minder inzet van chemie en het voeden van het microbioom resulteert in optimalisatie van de hormoonhuishouding in het gewas. Het is niet de hogere droge stofopbrengst, maar juist de kwaliteit van de droge stof die van belang is. In voorgaande maisexperimenten bleek dat des te roder de mais, des te gezonder deze is. Het gewas maakt meer antioxidanten aan, beter ruwvoer voor het dier.

 

mais.jpg

 

Bijzonderheden

Thema: Bodem- en waterkwaliteit
Aanvrager: John Melis
In samenwerking met: Ron Cox (Agro Technics) 
Financiering: grond beschikbaar gesteld door AgroProeftuin de Peel
Looptijd: 2024
Locatie: proeflocatie Zeeland